Menu

A szerencsejáték és a bipoláris személyiségzavar

Főoldal >> Blog >> A bipoláris személyiségzavar hatása életünkre

Rég nem volt téma a függőség kérdése, holott továbbra is nagyon fontosnak tartom, hogy a problémás dolgok kerüljenek kibeszélésre, adjunk plusz információkat egy-egy betegségről. Mert akár életet is menthet. A bipoláris személyiségzavart sokan (tényleg, ezen én megdöbbentem) nem veszik elég komolyan, és a szerencsejátékosok körében magas százalékban előforduló betegségről van szó.

Mi a bipoláris zavar?

Fontos azzal kezdeni, hogy az öndiagnosztizálás még sosem vezetett semmi jóra. Amennyiben valaki úgy érzi, mentális betegséggel küzd, úgy megfelelő szakemberhez forduljon, és ne a neten olvasottakból próbáljon diagnózist felállítani. Ez nálam is komoly probléma egyébként, legyen szó bármilyen fizikai gondról, azonnal a netet ütöm föl, ahelyett, hogy elmennék az orvoshoz…

A bipoláris személyiségzavar egy mentális betegség, amit gyakran mániás depressziónak is neveznek. Különösen az Egyesült Államok lakosait érinti nagyobb számban, de sajnos nem egy ritka betegségről van szó. Leginkább intenzív hangulatváltozással jár, amely gyakran hiperaktív, máskor depressziós viselkedéshez vezethet. Teljesen váratlanul ütheti fel a fejét bármikor, bármelyik epizód.

Gyakori tünetek

Vannak a betegségnek gyakori, sajátos tünetei, aminek felismerésével már sokat segítettünk magunkon vagy szerettünkön.

Két epizód létezik, az egyik a mániás, amely a következőkkel járhat:

– Váratlanul energikus lesz az illető, sok dolgot szeretne egyszerre csinálni és problémái vannak az alvással az éjszaka folyamán.

– Gyakran hadar, a gondolatai csak úgy cikáznak a fejében, nehezen megérthető, hogy pontosan mit is akar nekünk mondani.

– Kihat a viselkedésükre, az érzelmeikre, és akár agressziót is okozhat, de kényszeres cselekedetek is előidézhet, mint például vásárlás nagyobb összegben, vagy épp a szerencsejáték…

Végül jön az a szakasz, amikor az illető ön, – és közveszélyessé válik, ilyenkor teljesen kiszámíthatatlan már a viselkedése.

A másikat csak szimplán depressziónak nevezik. Rengetegen küzdenek ezzel, főleg mostanság, amikor el vagyunk kvázi zárva a külvilágtól. Egyre nehezebben és nehezebben viselik az emberek a bezártságot, a monoton életet, a magányt és ez depresszióhoz vezethet.

Javaslom egyébként, hogy ha már nem bírjátok cérnával, ne szégyelljetek szakemberhez fordulni. Sajnos ma, Magyarországon még mindig sokan állnak a pszichológus-kérdéshez negatívan. Ezek az emberek azok, akik valójában visszatartanak attól, hogy jobban legyél. Nem kell velük foglalkozni, a lényeg, hogy te jobban legyél.

Depresszió

Igazából ezzel a kis témától eltérő monológgal össze is foglaltam a depressziós epizód tüneteit: Magány, elhagyatottság érzése, önbecsülés csökkenése, reménytelenség. Ilyen esetekben is nehezen megy az alvás, bár legszívesebben ki sem kelnének az ágyból, de aludni nem tudnak. Állandó fáradtságérzés gyötri őket, nem lelik örömüket semmiben.

A bipoláris zavar depresszív epizódjai sötét gondolatokhoz is vezethetnek, aminek végzetes következményei lehetnek.

A bipoláris zavar kategóriái

Ahogyan sok más fizikai és mentális betegség, a bipoláris zavar is különböző módon fordulhat elő.

Bipoláris I.: A legsúlyosabb kategória, a depressziós és mániás epizódok váltják egymást. Akár egy teljes hétig váltakozhat a beteg hangulata, a legtöbbször (szinte mindig). Amennyiben a betegnek egyszerre vannak mániás és depressziós epizódjai, úgy a gyógyulás is hosszabb ideig tart, és intenzívebb segítséget igényel.

Bipoláris II.: Kissé eltér az előbb említettől, ebben az esetben sok depressziós és hipomán epizód kíséri. A depressziós epizódok gyakran vezetnek öngyilkossági gondolatokhoz és cselekedetekhez.

További megjelenési forma még a ciklotímia, amely enyhén fel és lehangolt, rövidebb epizódokból áll. A tünetek általában nem súlyosak, éppen ezért sokszor észre sem veszik, hogy miről van szó, és nem is kerül kezelésre a probléma.

A szerencsejáték hatása

A mai napig nincs arra bizonyíték, hogy a bipoláris zavar kihozhatja az emberekből a kényszeres szerencsejátékot. Nem ördögtől való a gondolat, ugyanis a kényszeres cselekedetek óhatatlanul előjönnek egy-egy epizód során. Amikor a depressziós epizód zajlik, sokszor keresnek az emberek valamilyen tevékenységet, ami eltereli a figyelmüket. Ez lehet evés, filmnézés… Vagy épp a szerencsejáték.

Amikor pedig mániás epizód kerül előtérbe, akkor az impulzív gondolatok ismét oda terelhetik az embert, hogy ész nélkül játszani kezdjen.

Ha valaki kényszeresen játszani kezd, nem feltétlenül szenved bipoláris zavarban. Egy, az ember életében bekövetkező hatalmas trauma, vagy egy másik betegség, az obszesszív-kompulzív rendellenesség után is könnyedén a kaszinóban találhatják magukat az emberek. Sokan egy szakítás után az alkoholhoz nyúlnak. Sokan meg a kártyáért.

Az online szerencsejáték megjelenése még könnyebbé teszi a játékot, és a betegségben szenvedő személyeket egy lépéssel még inkább a szakadék szélére sodorja.

Sokan még ezek tudtában sem veszik komolyan a betegséget. Pedig egyre jobban és jobban elburjánzik az emberek között, egyre inkább… Nem tudok más szót, népbetegséggé válik.

Ebben az esetben a gyógyulás nem azonnal történik. Rengeteg időnek kell eltelnie, rengeteg munkával jár, és kell egy igazán jó és kitartó szakember. A hosszú terápia után azonban nyugalom és felszabadultság érzése lesz úrrá rajtunk. Innentől pedig elkezdődhet saját magunk újraépítése.

Végszó

Nem szerettem volna ilyen borús írással zárni a pénteket, de (és most ismétlem meg magam utoljára) nem szabad félvállról venni semmiféle betegséget, legyen szó bipoláris zavarról, vagy bármilyen más kényszerbetegségről.

Ha csak egy embernek tudtam ezzel segíteni, már megérte rászánni az időt! Maradjatok továbbra is felelősségteljesek, ha problémát észleltek, ne féljetek segítséget kérni, és mindenkinek izgalmas, kalandokkal teli hétvégét kívánok!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére