Menu

A Világ Legátkozottabb Tárgya Las Vegasban Található

Főoldal >> Blog >> A Dybbuk-doboz rejtélye

A mai cikkünk kicsit rendhagyó lesz. Rendhagyó, mert nincs köze a kaszinó világához, de mégis csak kötődik Las Vegashoz, amely a szerencsejáték és a kaszinózás fővárosa. Las Vegas nem csak a kaszinókról szól, megannyi érdekes történetet hoztunk már innen, és valószínűleg a jövőben is fogunk.

A mai anyagban a Zak Bagans Múzeum sötét titkát hoztuk el nektek, amiben lehet hinni, meg ki is lehet nevetni, de az biztos, hogy mindenkiből kivált valamilyen érzést. És mivel mostanában Supernatural-maratonon vagyok, hajlamos vagyok az ilyesmit el is hinni. Csak oda kéne küldeni a két Winchester-tesót, és nem lenne semmi gond…

Zak Bagans

Zak Bagans, a Travel Channel egykori műsorvezetője egy igencsak furcsa és néhol ízléstelen gyűjteményt hozott össze, ugyanis ebben a múzeumban megtalálható David Koresh (Dávidista szektavezér, akit a wacói ostrom alkalmával öltek meg az FBI ügynökei) autója, Charles Manson (sorozatgyilkos szektavezér) hamvaiból készült festmény, de ott kapott helyet Ted Bundy (sorozatgyilkos, aki nem ismerné a sztoriját, nézze meg az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány c. filmet Zac Efron főszereplésével!) szemüvege is.

No meg ez a Dybbuk-doboznak elnevezett elátkozott szekrény is, amely még a sokat látott műsorvezetőre is a frászt hozta. Merthogy 2018-ban egy négyórás halloweeni show keretein belül ő maga akarta kinyitni azt, de állítása szerint akkora gonoszságot érzett benne, hogy meggondolta magát.

Félelmetes, igaz? Vagy nem? Na jó, akkor elárulom, az egész egy nagy kamu. 😀

Ha már közeledik a Halloween (tudom, Magyarországon nincs Halloween, oké), akkor parázzunk egy kicsit.

Az igazi történet

A sztori egy borosszekrénykéről szól, egy teljesen átlagos dobozról, ami köré korábbi tulajdonosa, egy bizonyos Kevin Mannis szőtt egy paranormális történetet. Ezt ő maga ismerte be egy 2021-es interjúban.

„Kreatív író vagyok. A Dybbuk-doboz egy olyan sztori, amelyet én találtam ki. És pontosan azt értem el vele, amit akartam. A történet virálissá vált, és valóságos interaktív horrorsztorivá fejlődött.”

A dobozt állítólag 140 dollárért adták el Losif Nietzke-nek, aki akkortájt Missouriban tanult. Ő továbbadta azt Jason Haxtonnak, az A.T. Still Egyetem Orvosi Múzeumának igazgatójának. Haxton állítása szerint (még egy künyve is van az úrnak) sötét dolgok történtek vele, míg a doboz a tulajdonában volt, így került végül Baganshöz, az összeg ekkor már nem volt nyilvános.

A kitalált sztori

Kevin Mannis

Mannis egy portlandi restaurátor volt, amikor 2001-ben egy garázsvásáron megvásárolta a dobozt. Egy 103 éves holokauszt-túlélő unokája adta el neki. Az unoka elmondta Mannisnek, hogy a nagymamája mindig zárva tartotta a dobozt, soha nem lehetett hozzáférni, ugyanis egy dibuk élt benne. Hogy mi is az a dibuk? A zsidó legendában létező bolyongó lélek, akit annyi gonoszság és bűn terhel, hogy sem a Mennyek, sem pedig a pokol nem fogadja őt be.

Mannis azonban nem vette komolyan az eladó intelmeit és történetét, és kinyitotta a dobozt, azért, hogy felújítsa. Talált benne pár érdekes tárgyat (például egy hajtincset, gyertyatartót, borospoharat meg még egy szobrot is, amire a héber shalom szó volt írva).

Miután kinyitotta a dobozt, Mannis kapott egy telefonívást, miszerint betörtek a műhelyébe, az illető pedig tör-zúz mindent, amit ér.

Ezt követően Mannis egyedül hagyta az édesanyját a dobozzal, az idős hölgy pedig később agyvérzést kapott.

Pár nappal később felmondták Mannis bérleti szerződést bármiféle indoklás nélkül. A tulajdonos ekkor döntött úgy, hogy felteszi az eBayre a borosszekrényt.

Zárszó

Kevin Mannis ügyesen manipulálta az embereket, és szőtt egy teljesen hihetetlen, mégis hihető történetet, amit az erre fogékonyak abszolút be is kajáltak. Maga Mannis vésetett mindenféle héber szövegeket a dobozra, hogy még hihetőbb legyen a története.

Nem igaz az sem, hogy egy holokauszt-túlélőtől vásárolta volna a dobot, és az sem, hogy restaurátor volt abban az időben. Kocsmáros volt

A jövő héten találkozunk, akkor már egy valódi kaszinótörténettel várlak benneteket!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére