Menu

Az Ókori Rómaiak és a Szerencsejáték

Főoldal >> Blog >> Az ókori Róma kapcsolata a szerencsejátékkal

Ma egy kis történelemlecke következik, visszamegyünk az ókori Rómába, de nem a hadvezérekről, csatákról, politikai machinációkról és árulásokról lesz szó, hanem arról, milyen volt a kapcsolata a népnek a szerencsejátékkal. Itt azért kaszinó, póker vagy blackjack még nem létezett, de elütötték a lakosok mással az időt.

Az ókori rómaiak kapcsolata mondjuk úgy, bonyolult volt a szerencsejátékkal. A közjogi méltóságok sokszor elítélték, a különböző fogadások és játékok mégis népszerűek voltak a különböző ünnepségeken és mindenféle-fajta rendezvényeken. Ugyan a politikusok igyekeztek a túlzott szerencsejátékokat visszaszorítani (Lex Talaria), ez azonban senkit nem akadályozott meg abban, hogy hódoljon ennek a hobbinak.

A szerencsejáték volt az, ahol a jog nem tett különbséget a polgárok és a rabszolgák között. Még ők is játszhattak, igaz, ez azért számukra egy fokkal veszélyesebb üzem volt. Nem volt korhatár, így a fiatalok, a gyerekek is játszhattak, és elég engedékenyek voltak azokkal szemben, akik nem tudták kifizetni az adósságaikat.

Nézzük, melyek voltak a legnépszerűbb játékok az ókori Rómában!

1.: Lottó

Augustus császár

Már az ókorban is volt lottó, a rómaiak pedig kifejezetten kedvelték ezt az elfoglaltságot. Augustus császár idejében vált népszerűvé, egyrészt, hogy még inkább feldobják a császár mulatságait, másrészt ezzel jelentős bevételre tett szert Róma, amivel hadjáratokat finanszíroztak és épületeket húztak fel. Ezek pedig mind-mind hozzájárultak a ma ismert világ kialakulásához.

2.: Érmedobás

A Római Birodalom egy fantasztikus hely volt, tele izgalmas korszakokkal, megannyi érdekes személyiséggel, akik aztán a mai napig fent maradtak, tetteik bekerültek a történelemkönyvekbe.

Izgalmas lehetett az élet itt, és nem csak ezek miatt, hanem a helyi szokások miatt is. Rómában ugyanis népszerű szerencsejáték volt például a Fej vagy Írás akkori megfelelője, a Capita aut Navem. Minden társadalmi osztály játszotta ezt a játékot, volt, hogy elmosódott, ki hova tartozik.

3.: Alea

Alea-kockák

Attól függően, hogy a ranglétrán hol foglalt helyet egy szerencsejátékos, a legkülönfélébb Alea-kockáid lehettek, az Alea ugyanis a kockajátékot jelentette akkoriban. A gazdagabb játékosoknak fényűző kockáik voltak, amelyek elefántcsontból vagy nemesfémekből készültek, míg a szegényebb rétegnek be kellett érnie a szerényebb kockákkal, mint amilyen a fakocka volt.

A különböző játékokat is sokszor ezekkel játszották, de néha a vitás ügyeiket is kockával rendezték le a helyiek.

4.: Célba dobás

A következő játékot kifejezetten gyerekeknek találták ki, ezzel leginkább őket foglalták le. Különböző magokat (dió, makk) és/vagy apró tárgyakat kellett egy üvegbe dobniuk. Később nehezítésként bevezették, hogy az üveget közben mozgatják, így még nagyobb értéke volt annak, ha a gyermek célba talált.

5.: Colosseum

Az ókori Rómában a sport, a különböző versenyek és viadalok nagyon fontos szerepet játszottak. Társadalmi rangtól függetlenül az emberek imádták, ami a Colosseumban folyik, és persze, hogy ebből is szerencsejátékot csináltak.

A Colosseum öt évszázadon keresztül több ezer vendéget fogadott szerte a Birodalomból. A legkülönfélébb versenyeken lehetett itt fogadni. A Venation állatok küzdöttek egymás ellen, a Ludi Meridian alkalmával kivégzéseket prezentáltak, a Munus Iustium Atque Legitimum pedig egy gladiátor-show volt.

Ezek voltak a legnépszerűbb szerencsejátékok a Római Birodalomban.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére