Menu

Miért Vállalják a Nyilvánosságot a Lottónyertesek?

Főoldal >> Blog >> A lottónyertesek pszichológiája

A világ egyik legnépszerűbb szerencsejátéka a lottó. Nem kell hozzá különösebb tudás, stratégia, nem kell rá odafigyelni és folyamatosan tovább képezni magunkat, mint mondjuk az online kaszinók legnépszerűbb játékai, a póker vagy a baccarat esetében. Fiatalok és idősek egyaránt játszanak, vannak, akik gépi számokban bíznak, vannak, akik a családtagok születésnapját választják, mások teljesen random számokkal szeretnének nyerni.

De mi van akkor, ha a számok bejönnek? Nos, Magyarországon egyáltalán nem bevett szokás, hogy a lottónyertes vállalja az arcát. Egyszer, mikor még gyerek voltam, vidéken láttunk egy fickót egy luxusautóval. A falubeliek pontosan tudták, hogy ez a fickó megnyerte a lottót, de hivatalosan ő sem vállalta fel, csak egyszer a kocsmában elszólta magát. Kis magyar valóság, igaz?

Külföldön nem ritka, hogy a lottónyertesek arccal és névvel vállalják a dicsőséget. De mi húzódhat emögött?

Anglia: Nincs nyomás

Az egyik legnagyobb jackpot

Az Egyesült Királyságban is nagy hagyománya van a lottózásnak, és az itteni nyertesek közül többen voltak, akik vállalták a nyereményüket. Azért még így is túlsúlyban vannak azok, akik nem, az EuroMillions tíz nyertese közül csak négy döntött úgy, hogy kiáll a nagy nyilvánosság elé. Ahogy itthon, úgy ott is jogában áll névtelennek maradni, és bár vannak mindig olyan pletykák, hogy ebben az esetben nem kapják meg a teljes nyereményt, ez butaság. Még egy statisztika a nyerteseket illetően: Az 50 ezer font feletti nyertesek 5-10 százaléka dönt úgy, hogy megosztja ezt mindenkivel, a maradék csendben felveszi a nyereményét…

A Camelot szóvivője szerint a nyertesek döntés, hogy névtelenek maradnak-e vagy sem, a döntés pedig sok minden függvénye. Ki mit tervez, mekkora a család, milyen anyagi háttérrel rendelkezik az illető, kisvárosban lakik vagy valamelyik metropoliszban, esetleg a fővárosban? Ezek mind befolyásolhatják a döntést.

Joe és Jess Thwaite

Angliában az Euromillions legnagyobb nyereménye 195 millió font volt. Amikor ezt megnyerte valaki, úgy döntött, hogy az árnyékban marad. Előtte pár héttel nyertek 184 millió fontot, ugyanígy az EuroMillionsön, akkor Joe és Jess Thwaite felvállalták, hogy ők voltak azok, akik helyesen ikszeltek.

A külföldi lottótársaságok egyébként bátorítják a győzteseket, hiszen ez egy hatalmas reklám a cégnek. Méghozzá ingyen. Tessék, itt van egy egyszerű ember, aki a lottó miatt megvásárolhat bármit, elérheti az álmait stb. Ez vonzó, mert a közönség elhiszi, hogy ez velük is megtörténhet.

Egyesült Államok: Van, ahol lehet, van, ahol nem

Az Egyesült Államokban sok helyen kötelezik arra az embereket, hogy vállalják a nevüket és az arcukat. Néhány államban viszont engedélyezett az anonimités: Ezek Arizona, Delaware, Georgia, Kansas, Maryland, Michigan, Texas, Észak-Dakota és Ohio. Viszont ez is csak akkor lehetséges, ha a nyeremény meghalad egy bizonyos összeget.

Miért vállalja valaki a nyereményét?

Richard Wahl

Egy nagy lottónyeremény hatalmas változásokat hozhat az ember életében. Az ilyen változásokat nagyon nehéz eltitkolni a barátok és a család előtt (már, ha valaki egyáltalán el akarja előlük titkolni), és valószínűleg ez az egyik fő oka annak, hogy a lottónyertesek a nyilvánosság elé állnak.

Van, aki egészen más miatt dönt így. Nekik kell a reflektorfény, szeretnek szerepelni, és nem is gondolnak bele, hogy ezzel esetlegesen magukra húznak olyan embereket is, akiket a hátuk közepére sem kívánnak. Gondolok itt a harmadik unokatestvérre, aki évente egyszer Facebookon boldog születésnapot kíván, de egyébként feléd sem dugja a képét. Ilyenkor persze azonnal hatalmas lesz a családi összetartás.

Akik kiállnak a nyilvánosság elé, ezzel nem foglalkoznak, és ha szembesítik is ezzel őket, nem érdeklik. Sokkal fontosabb, hogy ők legyenek a középpontban.

Zárszó

Nem akarunk arról okoskodni, mit tegyél, ha megnyered a lottót. Főleg, hogy itthon nincs is nagy keletje annak, hogy a győztes megmutassa magát. A családunk és a legközelebbi barátaink nem árt, ha tudnak róla, és ha nagy nyereményre tettél szert, akkor segítsd őket, mert fordított helyzetben te is ezt várnád el tőlük.

Viszont, ha te úgy döntesz, hogy senkinek semmi köze a nyereményedhez, megvan rá a lehetőséged, hogy eltitkold. Bár hosszú távon ez egy rohadt nehéz feladat lesz. Mert előbb vagy utóbb beesik egy új autó, egy új lakás, pár luxusnyaralás, egy frankó óra, és az is feltűnő lesz, ha a pubban folyamatosan te kéred a köröket…

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére