Menu

Egy igazi szerencsejáték-függőről – A Brian Molony-sztori

Főoldal >> Blog >> A banki tanácsadó, aki mindenkit átvert.

Mai cikkemben egy igazi hazárdjátékossal, egy elképesztő elmével fogtok megismerkedni, mire a cikk végére értek. Mr. Molony ugyanis olyan tettet hajtott végre, amelyet nem sokan a történelemben. Más kérdés, hogy a végére lebukott, de addig igazán – mondjuk úgy – magas életet élt. Hogy pontosan ez mit is jelent, arról lentebb mindent megtudhattok.

Voltak már itt a blogon csalók, de hozzá hasonló még egy sem…

Hogy indult minden?

Brian Molony már a börtönbenBrian Molony Torontóban született, orvos-család kilencedik sarjaként. Okos, de különc fiú volt, aki már gyermekkorában kitűnt különös viselkedésével és magas intelligenciájával. Végül a West-Ontario Egyetemen diplomázott, mint újságíró. Első fogadását 12 évesen kötötte, amikor édesapja kivitte őt a lovira, ahol két dollárt tett az egyik lóra és nyert. Itt kattant be, ettől fogva egyre inkább a fogadások felé nyitott, egyre jobban megindult a szerencsejáték-függőség felé.

Végül nem a szakmájában helyezkedett el, hanem munkát kapott a Canadian Imperial Bank of Commerce-nél (innentől CIBC), és elkezdett bőszen tanulni. Különböző munkaköröket töltött be a cégnél és rengeteget tanult, hogy a szamárlétrán egyre feljebb jusson. Munkájából adódóan egyre többet utazott, megtanulta az összes rendszer használatát, hogyan működnek és mik az esetleges gyengeségeik.

A főnökei is láttak benne fantáziát, így egy idő után félelmetes fizetése volt, éves szinten 10.000 dollár körüli pénzt vihetett haza, ami abban az időben igazán jelentősnek mondható. Viszont az a 12 évesen elkövetett fogadás – ahogy írtam – megtette hatását, Brian onnantól kezdve folyamatosan a lovin töltötte minden szabadidejét és már akkor arra vetemedett, hogy szülei pénzét ellopja és abból finanszírozza szenvedélyét. De erről a főnökei nem tudtak.

A csalások kezdete

A lovin gyakori vendég volt tehát, de egyre nagyobb adósságokba keverte magát. Így hát egy tervet eszelt ki, amivel ezt a lyukat betömheti. Fiktív hiteleket vett fel, és ő, mint meghatalmazott ezt a pénzt át is vette. Az aláírásokat precízen aláhamisította, így senkinek nem tűnt fel. Amúgy is az ország második legnagyobb bankjáról beszélünk, több mint ezer bankfiókkal, mire egy hiba kiderült, az nem kevés időbe telt. Ha egyáltalán kiderült…

Merthogy Mr. Molony nagyon okosan csinálta, amit csinált. Annyi fiktív hitelfelvevőt „hozott létre”, hogy egyik hitelből törlesztette a másikat, így a banknak nem is volt gyanús a dolog. Később egy interjúban bevallotta, hogy sosem a lopás érdekelte, hogy mindig vissza akarta fizetni a pénzt, azért lopott, hogy tudjon játszani. Ezt meg vagy elhisszük, vagy nem…

Caesar CasinoAhogy az ilyenkor lenni szokott, egyre nagyobb lett az étvágy, Brian a loviról átnyergelt a kaszinóra. Kedvence a craps és a baccarat volt, kedvenc helye pedig az Atlantic City-ben található Caesars Boardwalk Regency Hotel volt.

Eleinte csak néhány ezer dollárt vitt magával, később ez tíz, sőt, százezres összeggé duzzadt. Minél nagyobb összeggel játszott, annál nagyobb volt az adrenalin. Persze, egy ilyen jól fizető vendéget a kaszinók is megbecsülnek, így tejben-vajban fürösztötték a kanadai fickót, akit később már csak Mr. M-nek hívtak.

Minden egyes alkalommal a kedvenc ételét készítették el, fizették a hotelszobáját, aztán már odáig fajult a dolog, hogy a hotel saját repülőjével hozták-vitték őt.

A lebukás

Mivel egyre problémásabb volt a készpénz mozgatása, így Molony létrehozott egy bankszámlát, amely a kaszinó nevén futott. Ide utalta át az eljátszani kívánt összeget, így nem kellett az utazások alkalmával ezen stresszelnie.

1982. április 26-án volt az utolsó játéka Brian Molony-nak. Ekkor 1,4 millió dollárt játszott el, egy kockadobásra feltett 250.000-et. El tudjátok képzelni, hogy akkor már milyen szintre ért a függősége. Másnap reggel a repülő visszavitte Torontóba, majd a rendőrség azonnal lekapcsolta.

Kiderült, már több mint öt hónapja figyelték, lekövették a pénzmozgást így végre bizonyítékuk is volt a rendőröknek a sikkasztásra. Brian Molonyt letartóztatták, beismerő vallomást tett és 2,5 év börtönre ítélték.

A CIBC pénzéből több mint 10 milliót játszott el!

A kaszinót is beperelték, aminek az lett a vége, hogy egy napra be kellett zárniuk. Mivel az egy nagyon forgalmas nap lett volna, így körülbelül 700-800 ezer dolláros veszteséget kellett elkönyvelniük. A Caesars és a CIBC egyébként peren kívül megállapodtak, ennek részleteit sosem hozták nyilvánosságra. Sanszos, hogy a bezárás és a kártérítés ellenére a kaszinó járt jól.

Brian azóta is dolgozik, házas ember és gyermeke is van. A mai napig törleszti a pénzt, amit ellopott, de jó útra tért. Kigyógyult a függőségéből és azt mondta, eszébe sem jutna a jövőben játszani.

Brian Molony, a sztár

1987-ben kiadták önéletrajzi könyvét, amelyet egy kanadai író jegyzett, Stung – The Incredible Obsession of Brian Molony. Nagyjából úgy fordíthatjuk, hogy „Brian Molony hihetetlen megszállottsága”.

Azonnal a toplisták élére került a könyv és 2003-ban Philip Seymour Hoffman főszereplésével film is készült belőle.

Végszó

Itt egy újabb ékes példája annak, hogy a csalót előbb vagy utóbb megfogják. Brian Molony elképesztő mohósága végül oda vezetett, hogy börtönbe került, megbélyegezték és hosszú évek munkája sem lesz elegendő ahhoz, hogy mindent visszafizessen.

Ettől függetlenül örömteli, hogy jó útra tért és remélhetőleg ezen az úton is folytatja majd. A szerencsejáték nem játék, nem vicc és amennyiben problémák merülnek fel, akkor professzionális segítségre van szükség.

Remélem, hogy élveztétek ezt a cikket! Viszlát legközelebb!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére