Menu

Ki és mikor fejlesztette ki az első nyerőgépet?

Főoldal >> Blog >> Egy kis nyerőgép-történelem

A mai téma azoknak kedvez, akik odáig vannak a történelmi cikkekért. Ma ugyanis egy olyan emberről is szót ejtek nektek, aki nélkül a kaszinók nem létezhetnének ebben a formában. Hiszitek vagy sem, de az első nyerőgép már több mint száz esztendős, azt ugyanis 1895-ben alkotta meg a német származású Charles Fey. Gondolom, azt senkinek nem kell egy ilyen blogon kifejteni, hogy mi is az a nyerőgép, így ezt most nem is teszem meg. A régen (és manapság ritkábban) félkarú rablónak nevezett masina eleinte egy, a gép oldalán levő karral működött, innen a félkarú elnevezés, a rabló pedig… Hát, ez szerintem egyértelmű, hogy mit jelképez.

Ma már megszokott, hogy egy gomb segítségével indítjuk a játékot, bár még maradtak fent a régi idők gépeiből is. Vágjunk bele!

Ki volt Charles Fey?

1862-ben született Bajorországban, August Fey néven látta meg a napvilágot. Amikor Amerikába érkezett mindenki becézte, Gusnak hívták, de nem tetszett neki a kapott bevenév, így hivatalosan is felvette a Charles nevet. Nagy világutazó volt, öt országban élt és dolgozott és leginkább… Hát, mint műszerész hivatkozhatunk rá.

Tinédzserként egy mezőgazdasági szerszámgyártónál dolgozott, itt szerezte meg azt a tudást, aminek köszönhetően érvényesülni tudott az életben. 15 évesen Franciarszágba költözött, ahol három évig élt, ezt követően Angliában folytatta a karrierjét, egy hajózási felszereléseket gyártó cégnek dolgozott. Amerikába 23 évesen érkezett, előbb New Jersey-ben, később San Fransiscoban élt. Megismerkedett Marie Volkmarral, akit később feleségül vett és négy gyermekük született.

Az Electric Works nevű cégnél helyezkedett el, de később egy munkatársával, Theodore Holtz-cal kiléptek és saját céget alapítottak.

A Liberty Bell

Liberty BellLiberty Bell, így nevezték el az első nyerőgépet, amelyet Mr. Fey 1895-ben kifejlesztett. Röviden és tömören: Három hengeren voltak elosztva a minták, volt egy nyílás a pénzérméknek és egy kar, amivel a játék indult. A Liberty Bell öt mintát tartalmazott (ma olyan tíz körüli mintát találhatunk egy-egy nyerőgépnél). Akinek szerencséje volt és összejött a három Liberty Bell szimbólum, az nyert. Összesen 20 érmével lehetett ekkor gazdagodni, ez volt a játék jackpotja.

Mi történt ezt követően?

A Liberty Bell piacra dobása más gyártókat is megihletett. Először a chicagói Herbert Mills készített egy nyerőgépet, ennél a gépnél használták először a gyümölcsszimbólumokat, az ötletet pedig egy bizonyos O.D. Jennings nevű hölgynek tulajdonítanak. Ez a gép már akár száz érme kifizetésére is alkalmas volt. Érdekesség, hogy a nyerőgépek először nem arattak osztatlan sikert az Egyesült Államokban, ahol népszerűvé váltak, az az Egyesült Királyság volt.

Az első modern nyerőgépnek az 1963-ban kiadott Money Honey nevű masinát tekintjük, amely már 2500 érme tárolására volt képes.

MegabucksKésőbb aztán persze minden automatizálódott, jöttek a processzorok, az RNG (véletlenszám-generátor), amik a mechanikus hengert kiváltották. 1986-ban pedig jött a Megabucks, amely az első komolyabb Jackpot-nyereményt kínálta a játékosoknak. Amennyiben a három tárcsa a Megabucks jeleken állt meg, akkor a játékos elvitte a jackpotot.

Volt itt 5 millió dolláros nyereménytől kezdve 39 millió dollárosig, amelyet a szerencsések megkaparintottak. De arról az emberről külön megemlékezek, aki MAJDNEM nyert.

Szóval, a Megabucks jackpotjához három érmét kellett bedobni a gépbe, ha összejött a három szimbólum, megvolt a jackpot. Egy Kirk Tolman nevű fickó 2001-ben kipörgette a három Megabucks szimbólumot. Csak figyelmetlen volt és három helyett csak két érmét dobott be. Így is nyert 10.000 dolcsit, de a jackpot 7,92 millió dollár lett volna. Egy apró figyelmetlenség, plusz egy érmével az egész életét megváltoztathatta volna…

A legnépszerűbb nyerőgépek

Ma már megszámolni sem lehet, hogy mennyi féle-fajta hagyományos és online nyerőgép létezik. Manapság már bármilyen témában játszhatunk, ezek pedig egy picit mindig az újdonság érzésével hatnak. Ez pedig Charles Fey nélkül nem jöhetett volna létre. Hálásak lehetnek neki a kaszinók is, ugyanis a nyerőgépek mára már nagyon népszerűek az Egyesült Államokban, egy átlagos amerikai kaszinó jövedelmének körülbelül a 70%-át teszik ki.

Bízom benne, hogy a hétvégétek remekül telik majd! Jövő héten újra találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére